Запрошуємо Вас в країну вічної романтики, неповторної архітектури, а також в модну «столицю» Європи - Францію!
Франція - країна, яка завжди приваблювала туристів своєю вишуканістю, аристократизмом, красою і елегантністю. Тут можна безкінченно насолоджуватися дивовижними природними ландшафтами, плодами історичного минулого і багатої культурної спадщини, кращими винами і кухнею в численних ресторанах, барах і кафе.
І повірте, хто хоча б раз побував у Франції, стикнувся з її культурою, відчув подих часу та історії, занурився у французьку безпечність та "savoir vivre", буде повертатися сюди знову і знову, відкриваючи для себе кожен раз щось нове, незабутнє і неповторне.
Географічне положення
Велика частина Франції розташована в Західній Європі, її материкова частина на північному сході межує з Бельгією, Люксембургом і Німеччиною, на сході - зі Швейцарією, на південному сході - з Монако і Італією, на південному заході - з Іспанією і Андоррою. Францію омивають чотири водних простори (Ла-Манш, Атлантичний океан, Північне море і Середземне море). На заході і півночі територія країни омивається Атлантичним океаном (Біскайською затокою і протокою Ла-Манш), на півдні - Середземним морем (Ліонською затокою і Лигурийским морем). Протяжність морських кордонів становить 5500 кілометрів. Франція є найбільшою за територією країною Західної Європи: вона займає майже одну п'яту частину території Європейського Союзу, має великі морські простори (ексклюзивна економічна зона простягається на території в 11 млн кв. Км).
Також до складу держави входять острів Корсика в Середземному морі і більше двадцяти заморських департаментів і залежних територій. Загальна площа країни становить 547 030 км² (674 685 км² разом із заморськими володіннями).
Клімат
Клімат на європейській території Франції помірно морський, перехідний на сході в помірно-континентальний, а на південному узбережжі в субтропічний. Всього можна виділити три типи клімату: океанічний (на заході), середземноморський (на півдні), континентальний (в центрі і на сході). Літо досить спекотне і сухе - середня температура в липні досягає + 23 - 25 градусів, в той час як для зимових місяців характерні дощі при температурі повітря + 7- 8 ° С. Основна частка опадів припадає на період з січня по квітень, а їх загальна кількість коливається в межах 600 - 1000 мм. На західних схилах гір цей показник може досягати позначки в більш ніж 2000 мм.
Час
Не забудте перевести свої годинники, адже різниця в часі між Україною і Францією становить - мінус 1 година в зимку і 2 години влітку.
Гроші, обмін валют
Грошова одиниця - Євро. Складається з 100 центів. Курс долара США: $ 1 = 69 JMD. Обмінних пунктів мало, в основному, в банках. Вони працюють з 9.00 до 12.00 і з 14.00 до 16.00. Напередодні святкових днів, яких в країні досить багато, банки припиняють роботу опівдні.
Французькі свята та фестивалі
Франція справляє 11 національних свят Jours feries (вихідні дні) в рік. Цивільний календар був вперше заснований в 1582 році; День взяття Бастилії був заснований в 1789 році, День перемир'я в 1918 році, День праці в 1935 році, і День Перемоги в 1945 році. Протягом усього травня свята проходять майже щотижня, тому потрібно бути готовим до того, що магазини, банки і музеї можуть бути деякий час зачинені. Ви правильно зробите, якщо заздалегідь зателефонуєте в музеї, ресторани і готелі і переконаєтеся, що вони будуть відкриті.
Національна кухня
Французьку кухню умовно можна поділити на дві основні гілки - регіональну народну і вишукану аристократичну.
До регіональної кухні відносяться блюда, які протягом століть готували жителі різних історичних областей країни. Аристократична французька кухня сформувалася при дворі Бурбонів, коли Париж став законодавцем світової моди. Її неповторні страви відрізнялися різноманітністю і вишуканістю.
Традиційна французька трапеза може починатися із закусок (hors d'oeuvre) (гарячих або холодних закусок, якщо мова йде про ланчі), за якими йде суп, потім основне блюдо, салат і сир. Завершенням трапези служить десерт або фрукти. Основна закуска - сир, якого більше 200 сортів. Саме у Франції сформувалося таке блюдо як суп з прозорим бульйоном. Особливою гордістю французів є вина. Королі французьких вин - бордо і бургундське. Також всесвітньою популярністю користується коньяк.
За французами закріпилося образливе прізвисько «жабники» завдяки вживанню ними в їжу жаб'ячих лапок, однак це блюдо є скоріше делікатесом, а не щоденною їжею, і подається не у всіх ресторанах. Франція є найбільшим імпортером жаб з азіатських країн для їх вживання в їжу.