Сицилія – найбільший острів Середземного моря і водночас важлива частина Італії.
Розташований біля самої «шкарпетки італійського чобота», він омивається відразу трьома морями – Середземним, Тірренським та Іонічним.
Острів відомий як чудовою природою, що сприяє чудовому відпочинку, так і стародавніми пам'ятниками історії, що займають провідні позиції серед визначних пам'яток Італії.
Розташування
Острів розташувався у самому серці Середземного моря.
Пряма відстань до берега Африки складає 140 км. А загальна довжина берегової лінії острова дорівнює 1500 км.
За великим рахунком, Сицилію можна віднести до гірських країн.
Її єдина досить велика рівнина знаходиться у провінції Катанія.
Найбільш скелястий рельєф місцевості на півночі, на південь він стає піщаним та горбистим.
У східній частині острова знаходиться найвищий з вулканів Європи, що діють, загадкова Етна.
Сам вулкан і прилегла до нього територія площею 1250 квадратних метрів знаходяться під державним захистом, як природний заповідник.
Погода
Клімат на Сицилії типово середземноморський, тобто, досить м'який.
Влітку буває помірно спекотно. Переважна більшість опадів випадає з жовтня до березня.
Оптимальна температура морської води, адже навіть взимку температура води не опускається нижче +16°C, а влітку взагалі сягає +27°C.
Тому купатися на сицилійському курорті можна спокійно з травня до листопада.
Фауна
На пагорбах та невеликих рівнинах у центральних та південних провінціях переважають плодові культури.
Серед них в основному цитрусові, такі як: апельсин, лимон та мандарин.
Також численні виноградники, оливкові сади, гранат, мигдаль та інжир.
На гористих територіях ростуть каштани, буки, тамариски, зустрічається пробковий дуб.
Хвойні дерева навпаки досить рідкісні. Більшість гористих схилів покрито чагарниками лаванди, розмарину, олійної фісташки, олеандру та карликової пальми.
Так як дикі ліси століттями вирубувалися, то сьогодні насолодитися куточками дикої природи можна лише у спеціальних державних заповідниках.
Такі захищені законом зони дикого лісу знаходяться навколо вулкана Етни і на узбережжі в провінціях Агрідженто, Мессини та деяких інших.
Події
Свята на острові не закінчуються цілий рік.
Це можуть бути ярмарки чи карнавали, чи фестивалі, чи навіть релігійні процесії.
У кожному місті є свій покровитель, якому і присвячені переважно вуличні ходи.
Влітку (15 серпня) на Сицилії відзначають загальне італійське свято – Феррагосто.
Щорічний кінофестиваль та літній сезон кіно, театру та музики проходять у липні в Таорміні.
10-16 липня в Палермо відзначається свято святої Розалії, а 13-14 серпня в Мессіні проходить процесія з гігантських ляльок Мати та Грифона.
Восени весь острів відзначає Свято Урожаю.
Спільними святами зими є Різдво та Епіфанія.
У лютому відзначають Свято квітучого мигдалю в Агрідженто. 3-5 лютого вся Катанія вшановує Святу Агату.
Напередодні Великого посту в Ачіреалі проходить карнавал.
У цей час величезні візки, висота яких сягає 12 метрів, рухаються вузькими вулицями стародавнього міста.
На кожному візку представлена якась картина сицилійського життя.
Весною Сицилія святкує Великодній тиждень. 25 квітня у Рагузі відзначають свято Святого Рагузе.
Перша неділя травня – день Святої Лючиї, покровительки Сіракуз.
Третя травнева неділя у Ното – Свято квітів. Цього дня головна вулиця міста прикрашається квітами.
Кінець травня у Чефалу (Cefalu) – Свято веселих вигадників.
Відпочинок
Побережжя Сицилії просто усипане чудовими курортами.
Кожен зможе вибрати щось для себе.
Тут об'єдналися найкращі пляжі Середземномор'я та місцеві визначні пам'ятки, які розташовані досить близько.
Сицилійська кухня
Сицилія є практично ідеальним місцем відпочинку і для любителів пляжного відпочинку і для шанувальників вивчати стародавні пам'ятники.
Але при цьому не варто забувати ще про одну важливу пам'ятку острова - сицилійську кухню.
Багато різних сицилійських страв традиційно ставляться до італійських.
Серед них, звичайно ж, піца, паста, а також різні рибні та сирні страви.
Як і всі традиції та культура в цьому місці, вона почерпнула для себе потроху у кожного народу, який колись жив на цих землях.
Від арабів, наприклад, прийшла любов до шафрану та рису, від греків – до свіжих фруктів та овочів, від римлян – до пасти.
До запозичених страв можна віднести традиційний для провінції Трапані «кускус».
У цієї страви явно арабське коріння. У провінції Рагуза популярнішими є різні м'ясні страви.
Найвідомішим вважається "фальсомагро" - рулет з начинкою з яйця, шинки, м'яса та сиру, проварений у вині з томатним соусом.
У деяких сицилійських провінціях м'ясні страви навіть більш вживані, ніж материку.
Особливо люблять місцеві жителі страви із кролика та свинини.
Майже повсюдно користується популярністю шашлик із молодої козлятини та баранини.
І всі м'ясні страви готуються з великою кількістю спецій.